Descrierea designului
Dispozitivul intrauterin Sterilet Eurogine T Cu380 (ARGINT) Cu este alcatuit dintr-o structura de polietilena avand forma de "T", pe a carei axa verticala este infasurat un fir de cupru cu nucleu de argint. Pe capatul inferior al acestei axe este innodat un fir de polietilena. Ansamblul este adapostit intr-un sistem de introducere care are un piston mobil, al carui scop este de a pune in evidenta histerotomia, si care garanteaza amplasarea corecta a dispozitivului in interiorul uterului. Pentru sterilizarea acestuia se foloseste gaz oxid de etilena.
Indicatii
Anticonceptie intrauterina Sinechie uterina.
Materiale care il alcatuiesc
Cupru + Argint + Polietilena
Incompatibilitati
Nu se cunoaste nici o incompatibilitate
Tipul ambalajului
Dispozitivul intrauterin si accesoriile sale se afla intr-o punga sterila.
Instructiuni de folosire/manipulare
Sterilet Eurogine T Cu380 (ARGINT) este sterilizat in recipient unitar de unica folosinta. Nu se resterilizeaza. Nu inserati daca punga este deschisa sau deteriorata. Respectati normele de asepsie pe toata durata. Dupa extragere, aruncati steriletul , conform directivelor locale de eliminare a deseurilor biologice cu potential infectios.
Prezentare
1x 1 dispozitiv steril Sterilet Eurogine T Cu380 (ARGINT). Suprafata activa de cupru este de 375mm si miez de argint.
Marimi
MINI - 24 mm x 30,5 mm
NORMAL -31 mm x 33 mm
Contraindicatii Totale
-Sarcina -Infectie pelvica -Cervicita acuta -Endometrita dupa nastere sau avort septic -Hemoragie genitala anormala -Patologie ginecologica maligna -Anomalii congenitale ale uterului -Leiomiomatoza uterina -Alergie la cupru -Boala Wilson
Relative
Dismenoree severa -Dereglari ale coagularii sangelui -Boala cardio-vasculara
Eficienta
Eficienta anticonceptiva este mare. Probabilitatea de a ramane insarcinata este normala din nou, dupa extragerea sau expulzarea steriletului. Daca banuiti ca sunteti insarcinata chiar daca folositi dispozitivul Sterilet (Argint) Novaplus T 380 Cu, luati legatura cu medicul dumneavoastra pentru a-l extrage, daca el considera ca este necesar acest lucru.
Momentul inserarii
Se recomanda introducerea dupa ciclul menstrual. Dupa o nastere sau avort se va astepta pana cand uterul revine la dimensiunea normala (4-6 saptamani), pentru a evita riscul de perforare uterina si expulzarea steriletului. Vor face exceptie cele proiectate in mod special pentru asezare imediat dupa nastere. Controale Medicul va face un prim control dupa introducere. Dupa fiecare ciclu menstrual, utilizatoarea va trebui sa verifice daca firul de extragere al steriletului se afla la locul sau. Ginecologul trebuie sa faca noi verificari o data la sase luni sau la un an.
Extragere
Momentul cel mai potrivit pentru extragerea sau eventuala inlocuire a dispozitivului intrauterin este pe parcursul ciclului menstrual, deoarece cervixul este putin dilatat. Plasati un specul pentru a vedea colul uterin si cu o pensa, trageti usor si n mod continuu de fir pana la extragerea totala a steriletului.
Precautii pentru insertie
Inainte de introducerea dispozitivului intrauterin trebuie sa se faca un control ginecologic si introducerea lui trebuie facuta doar de personalul medical sau sub controlul si raspunderea acestuia. In urmatoarele cinci sau sase zile de la introducere nu se recomanda relatiile sexuale. Pe aceasta perioada se recomanda folosirea absorbantelor in locul tampoanelor interne.
Menstruatie
Pe durata primelor cicluri, hemoragiile menstruale pot fi mai intense sau de mai lunga durata decat cele obisnuite. In primele luni pot sa apara hemoragii ocazionale intre ciclurile menstruale. Nu se recomanda folosirea tampoanelor interne in timpul menstruatiei. Daca le folositi, aveti grija sa nu trageti de firul extractor al steriletului atunci cand le scoateti.
Riscuri
Posibile aparitii ale sarcinilor ectopice sau extrauterine. Steriletele care au cupru pot provoca reactii alergice.
Interactiuni medicamentoase
Din experienta anterioara, nu s-a observat nici un fel de alterare functionala a eficientei steriletului drept urmare a interactiunii unor medicamente concurente.
Efecte nedorite
Infectii pelvice/hemoragii: Este maxima in prima luna dupa introducere. Apoi scade. Extrageti steriletul.
Expulzie: prima verificare a pozitiei se va face prin ecografie in timpul primului ciclu dupa introducere. Expulzia dispozitivului se poate manifesta prin hemoragii si/sau dureri.
Perforare: Daca apare posibilitatea unei perforari a corpului sau a colului uterin, extrageti imediat dispozitivul. Daca aveti ndoieli, folositi tehnici de diagnostic adecvate.
Sarcina: Se va retrage steriletul Sterilet Eurogine T Cu380 (ARGINT) Inainte de luna a treia de sarcina. In acest caz nu s-a demonstrat ca steriletul poate provoca malformatii congenitale.
Informatii pentru utilizatoare
Steriletul trebuie folosit dupa prescriptia medicala si inserarea trebuie efectuata de un medic sau sub supravegherea si responsabilitatea acestuia.
Este important ca persoana care foloseste acest dispozitiv sa citeasca acest pliant, pentru a intelege riscurile si beneficiile steriletului Gold T. Persoana care il foloseste trebuie sa fie informata si sa-si dea consimtamantul inainte de introducerea dispozitivului.
Termen maxim" in situ ": Sterilet (Argint) Novaplus T 380 Cu : 5 ani
Fabricat de: EUROGINE, S.L SPANIA